Millainen koira westie on?

VALKOINEN LÄNSIYLÄMAANTERRIERI, WESTIE

”NO WATER WAS EVER TOO COLD FOR THEM AND
NO EARTH WAS EVER TOO DEEP FOR THEM”
(Kapt.Mackie, ”Dogs of Scotland”, 1891)

Millainen koira Westie on?
Oma paikka
Sisäsiisteydestä
Koirapennun kanssa elämisestä
Ulkoilu
Turkin ja kynsien hoito
Madotus
Rokotukset
Trimmaus
Ruokinta

MILLAINEN KOIRA WESTIE ON

Pieni, eloisa, leikkisä, peloton, hyvin itsevarma mutta ystävällinen . Ulkonäkö on veikeä. On kuitenkin muistettava että Westie on TERRIERI ja sillä on ”terrierin temperamentti”.Se ei kuitenkaan merkitse agressiivisuutta, vaan valppautta ja ystävällistä itseluottamusta.

niinankoira

SIIS,

 • PIENI
 • VALKOINEN
 • YLPEÄ
 • NELIÖMÄINEN
 • VOIMAKAS
 • KETTERÄ
 • ROHKEA
 • ILKIKURINEN
 • SITKEÄ
 • TASAPAINOINEN

Valkoinen länsiylämaanterrieri on TRIMMATTAVA ROTU, joka tarvitsee oikeanlaisen trimmauksen 4-6 kertaa vuodessa. Turkki on kaksinkertainen; karkea tiivis suora peitinkarva ja pehmeä, ihonmyötäinen pohjavilla.
Karkea peitinkarva hylkii vettä ja likaa, pohjavilla eristää ja lämmittää. Oikeanlainen, oikein ja säännöllisesti nyppimällä (ei leikkaamalla) trimmattu turkki on helppo pitää puhtaana.

Kun harkitset Westien hankkimista perheenjäseneksesi, ota yhteyttä eri kasvattajiin.
Westiekerhon nettisivuilta löydät jäsenkasvattajalistan. Listalla olevat kasvattajat ovat Suomen Kennelliiton ja Westikerhon jäseniä ja ovat allekirjoittaneet Kennelliiton kasvattajasitoumuksen.

Valkoisen länsiylämaanterrierin hinta on tällä hetkellä noin 1700 €.
Se on suositus, jokainen kasvattaja voi hinnoitella pentunsa itse.
Jäsenkasvattaja käyttää koirakauppaa tehdessään Suomen Kennelliiton ja Westiekerhon kaavakkeita:

Sopimus koiran kaupasta (pdf)
Osamaksusopimus (pdf)
Sopimus koiran sijoittamisesta (pdf)

Sopimuskaavakkeissa olevat kauppaehdot tulee lukea huolellisesti läpi kasvattajan kanssa ja mahdolliset lisäehdot sopia hyvissä ajoin ennen kaupantekohetkeä sekä kirjata kauppasopimukseen.

Westiekerholla on valmis liite sairauksista ja mahdollisista hintaa alentavista vioista, joka on hyvä liittää sopimukseen. Sen voit lukea tästä (pdf).
Kasvattajan tulee myös kertoa ostajalle rodusta, sen hyvistä ja huonoista puolista.
Muista, että suulliset sopimukset on helppo tehdä ja joskus vaikea muistaa, puolin ja toisin.
Kasvattajasi tulee antaa koiraa noudettaessa mukaan KIRJALLISET hoito-ohjeet ja neuvoa asiansa osaavan trimmaajan löytämisessä.
Kasvattajan pitää luovuttaa koiran rekisteritodistus omistajalle kahden kuukauden kuluessa siitä, kun koko kauppasumma on maksettu. Molemminpuolinen yhteydenpito on varmasti hyväksi kaikille.
Kasvattajan vastuu ei lopu kaupantekohetkeen.

Kun olet päättänyt, että Westie on sinun rotusi, olet löytänyt oman kasvattajasi, olet valinnut narttu- tai urospennun ja sopinut kasvattajan kanssa luovutusajankohdan (pennut luovutetaan kahdeksan viikon ikäisinä), on aika valmistautua uuden perheenjäsenen vastaanottamiseen.

OMA PAIKKA

Mieti pennulle valmiiksi pysyvä, rauhallinen nukkumapaikka, patja, boxi tai koiransänky (kori ei ole paras mahdollinen ensi alkuun, sitä on mukava aikansa kuluksi järsiä ja tikut saattavat olla vaarallisia ruuansulatuskanavassa). On hyvä muistaa, että pieni pentu tarvitsee paljon unta. Se on sitä mieltä, että petini on linnani ja kun käyn nukkumaan, saan olla siellä ihan rauhassa.
Pennusta tuntuu aluksi yksinäiseltä uudessa kodissa, kun sillä ei ole seuraa sisaruksista. Se yrittää saada huomiota vinkumalla, mutta jos otat sen viereesi sänkyyn niin muista, että sängystäsi pois vierottaminen on vielä vaikeampaa! Voit totuttaa ottamalla sen ensin samaan huoneeseen nukkumaan kanssasi, mutta omaan sänkyynsä ja vähitellen siirtää toiseen huoneeseen.

SISÄSIISTEYDESTÄ

Talon paras matto on viisainta pistää rullalle ensi ajoiksi ja levitellä lattialle sanomalehtiä niihin paikkoihin missä pentu liikkuu. Kahdeksanviikkoinen koiranpentu ei ole vielä sisäsiisti. Pentu opetetaan tekemään tarpeensa paperille ja vähitellen papereita vähennetään, kunnes yksi riittää ulko-oven vieressä. Oppimista voi edesauttaa nostamalla pentu aluksi heräämisen ja ruokailun jälkeen paperille ja myöhemmin viemällä ulos.
Vasta 5-6-kuukauden ikäisenä voit odottaa pennun olevan luotettava sisäsiisteyden suhteen.

KOIRANPENNUN KANSSA ELÄMISESTÄ

pystypentu

Pentu tarvitsee paljon hellyyttä ja rakkautta. Voit auttaa sitä kasvamaan hienoksi ja hyvin käyttäytyväksi koiraksi kehumalla ja taputtamalla sitä, kun se tekee asioita oikein. Kun taas menee pieleen, lyhyt ”ei” on paikallaan.

Pieni pentu on aikamoinen löytäjä ja se keksii kaiken lattialle pudonneen. Aluksi on hyvä korjata sen ulottuvilta kengät, villapuserot yms mitä on mukava pureskella aikansa kuluksi, ainakin yksin ollessa.

Ennen kaikkea yritä olla pentusi kanssa mahdollisimman johdonmukainen, muuten siltä menevät konseptit sekaisin!

ULKOILU

Ulkoilu tulee aloittaa varovasti, aluksi vain pieni hetki kerrallaan. Pennun karva on ohut ja se saa helposti kylmää.
Lenkkeilyä ulkona yleisillä paikoilla tulee välttää, kunnes rokotussuoja 12-viikkoisena on saatu.
Älä vie pentua yleisiin koirapuistoihin!

TURKIN JA KYNSIEN HOITO

iituharjaantuu

Nosta pentu päivittäin pöydälle liukumattomalle alustalle (esim. kumimatto) ja opeta se seisomaan siinä rauhallisesti, kun kampaat sen turkin. Hetki riittää! Kun pentu tottuu käsittelyyn ja seisoo pöydällä rauhallisesti, kampauskertoja voi vähentää kertaan viikossa. Samalla on hyvä tarkastaa korvat, silmät ja kynnet.

Aluksi kynsiä on tarpeen lyhentää kerran viikossa, koska ne eivät kulu sisällä leikkiessä ja lyhyillä kynsillä on ehdottomasti helpompi kävellä kuin pitkillä. Varo kynsiä leikatessasi kynnen sisällä olevaa ydintuppea.

Se näkyy valoa vasten vaaleanpunaisena. Jos leikkaat liikaa, kynnestä vuotaa verta. Kun leikkaat, älä jätä hommaa kesken tuli mitä tuli, vaan vie loppuun se minkä aloitit. Silloin seuraava kerta on taas hieman helpompi. Kynnet voi aluksi leikata tavallisilla kynsisaksilla. Kun koira kasvaa ja kynnet vahvistuvat, on syytä ostaa koirille tarkoitetut kynsileikkurit.

MADOTUS

Nykyisin pyritään välttämään tarpeettomien loishäätölääkityksen antamista. Aikuinen koira, joka ei syö raakaa lihaa, ei metsästä, ei syö jyrsijöitä eikä matkustele ulkomailla, on melko pienessä riskissä saada suolistoloisia. Tällöin suositeltavinta olisi säännöllinen vuosittainen ulostenäytteen tutkiminen eläinlääkärissä, ilman säännöllistä madotusta. Tutkimus suositellaan tehtäväksi 1-2 viikkoa ennen rokotuskäyntiä.

Kasvattajan luona koiranpennut on saaneet loishäädön luovutusikään asti, emolle matolääkitys on tarpeellista antaa samaan aikaan. Tämän jälkeen pentu madotetaan vielä penturokotusten välissä ja sen jälkeen esimerkiksi ulostenäytteiden tutkiminen toisen rokotuksen yhteydessä. Jos näyte on puhdas lääkitystä ei tarvita.

ROKOTUKSET

Pennun ensimmäisenä elinvuotena rokotuskäyntejä on kolme.

 • Penikkatautirokotus (yleisimmin ns. nelosrokote; penikkatauti, tarttuva maksatulehdus, parvo, kennelyskä) suositellaan annettavaksi ensimmäisen kerran 12 viikon ikäiselle pennulle.
 • Tehosterokote annetaan 4 viikon kuluttua ensimmäisestä rokotuksesta.
 • Ensimmäinen raivotautirokotus (rabies) annetaan aikaisintaan 4 kk ikäiselle pennulle.

Tämän jälkeen koira saa tehosterokotukset täytettyään vuoden, ja sen jälkeen tehosteet annetaan kolmen vuoden välein. Lisäksi kennelyskärokotuksen uusimista suositellaan vuosittain, jos koira osallistuu tapahtumiin.

TRIMMAUS

Ensimmäinen trimmaus tulisi tehdä 4-5 kk ikäisenä ja sen jälkeen 2-4 kk välein. Tässä vaiheessa hyvästä ”pöytätotutuksesta” on paljon hyötyä. Sekä koira että trimmaaja pääsevät helpommalla, kun pentu on totutettu käsittelyyn.
Listan trimmaajista löydät Westiekerhon nettisivuilta ja Westielehdestä.

KUN VIET KOIRAN TRIMMAAJALLE

Muista että

 • Varaa trimmausaika ajoissa
 • Koira on puhdas ja takuton kauttaan (pestä ei saisi ennen trimmausta), eikä siinä ole ulkoloisia eikä tarttuvia tauteja.
 • Koira on kuiva. Jos sää on sateinen, suojaa vedeltä ja kuralta.
 • Koira on ulkoilutettu hyvin (ei trimmaajan pihalla).

RUOKINTA

Keskustele aina pennun ruokinnasta kasvattajan kanssa. Aluksi on hyvä pysyä samassa ruokavaliossa, mihin pentu on tottunut kasvattajan luona. Rodun ruoka-aineallergioiden takia on muutenkin hyvä kuunnella kasvattajan neuvoja. Jos kuitenkin haluat ruokkia pentusi muulla tavoin ja annat uutta ruokaa, aloita varovasti.
Jos syötät kotiruokaa, muista lisätä vitamiineja ja kalkkia.

Tässä uunipuuron ohje joka on sopinut monelle Westielle:

UUNIPUURO

1 l vettä
1 tl suolaa
(1 dl rasvatonta maitojauhetta)
½ dl luonnonriisiä, tummaa riisiä tai täysjyväriisiä
½ dl kokonaisia ohrasuurimoita
½ dl hirssisuurimoita
½ dl kokonaisia tattarisuurimoita
500 g jauhettua lihaa
esim. naudan-, lampaanjauhelihaa, kanaa, kieltä

Kaikki aineet uunivuokaan, paistetaan +200 C° lämmössä 1,5-2 tuntia. Vitamiini- ja kivennäispitoisuutta lisäämään voi laittaa raastettua porkkanaa tai kuivattua nokkosta n. 1 tl tai 2 dl tuoretta nokkossilppua. Myös sekavihanneksia voi käyttää.
Ruokaan voi myös lisätä kermaviiliä, piimää, maksaa, kananmunan keltuaisen. Myös teelusikallinen öljyä tekee hyvää. Valkosipuli vahvistaa koiran immuunisuojaa ja pitää sisäloiset loitolla. Lisää myös kalkki ja vitamiinit.
Koonnut Riikka Santalahti