Rotu

Valkoinen länsiylämaanterrieri

Leo4

(West Highland White Terrier)
Alkuperämaa: Britannia

Ryhmä: 3
FCI:n numero: 85b
Hyväksytty: FCI 24.7.1987
SKL-FKK 12.11.1996

YLEISVAIKUTELMA: Voimakasrakenteinen. Rintakehä on syvä ja takimmaiset kylkiluut pitkät. Suora selkä sekä voimakkaat ja lihaksikkaat raajat ilmentävät erinomaista voiman ja toimeliaisuuden yhdistelmää.

OMINAISPIIRTEET: Pieni, eloisa, leikkisä ja peloton; voimakas itsetunto. Ulkonäkö on veikeä.

KÄYTTÄYTYMINEN / LUONNE: Valpas, iloinen ja rohkea; itsevarma mutta ystävällinen.

PÄÄ: Etäisyys niskakyhmystä silmiin on hiukan suurempi kuin kuono-osan pituus. Pään karvoitus on runsasta. Pää on ryhdikkäästi pystyssä ja sen asento on suorassa tai sitä pienemmässä kulmassa kaulaan nähden.
KALLO-OSA: Hieman holvautunut; tunnusteltaessa sileälinjainen. Kallo kapenee hyvin loivasti korvien tasalta silmiä kohti.
OTSAPENGER: Hieman silmiä varjostavat kulmakaaret muodostavat selvän otsapenkereen. Silmien välissä on hieman erottuva uurre.
KIRSU: Musta ja melko suuri, ei esiintyöntyvä; jatkaa sulavasti kuonon ääriviivaa.
KUONO-OSA: Kapenee vähitellen silmien kohdalta kohti kirsua. Kuononselkä ei ole kovera; kuonon tyvi on silmien alta täyteläinen.
LEUAT / HAMPAAT / PURENTA: Leuat ovat vahvat ja suorat. Kulmahampaiden välin tulee olla niin leveä, että koira saa toivotun vintiömäisen ilmeen. Hampaat ovat koiran kokoon nähden suuret. Säännöllinen leikkaava purenta eli alaleuan etuhampaat koskettavat kevyesti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat ovat suorassa kulmassa leukoihin nähden.
SILMÄT: Kaukana toisistaan, keskikokoiset, eivät ulkonevat, väriltään mahdollisimman
tummat. Hieman syvällä sijaitsevat, terävä- ja älykäsilmeiset; voimakkaiden kulmakarvojen alta tuleva katse on läpitunkeva. Vaaleat silmät ovat vakava virhe.
KORVAT: Pienet, pystyt, jäykät ja teräväkärkiset, eivät liian kaukana toisistaan eivätkä liian lähekkäin. Karva on lyhyttä ja pehmeää (samettista), sitä ei tulisi leikata. Korvan yläosa on hapsuton. Pyöreäkärkiset, leveät, suuret, paksut tai liian runsaskarvaiset korvat ovat virheelliset.
KAULA: Riittävän pitkä, jotta vaadittu pään asento on mahdollinen. Kaula on lihaksikas, vähitellen alaspäin levenevä ja sulautuu hyvin viistoihin lapoihin.

RUNKO: Tiivis ja joustava.
SELKÄ: Suora.
LANNE: Leveä, voimakas ja mahdollisimman lyhyt.
RINTAKEHÄ: Syvä; kylkiluut ovat yläosastaan hyvin kaarevat; kyljet näyttävät litteiltä. Takimmaiset kylkiluut ovat huomattavan pitkät.
HÄNTÄ: 13-16 cm pitkä. Karva on karkeaa ja mahdollisimman suoraa, ei hapsuista. Häntä on iloisesti pystyssä;
se ei saa kaartua eikä taipua selän päälle. Pitkä häntä ei ole toivottava; typistys on kielletty.

RAAJAT

ETURAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Eturaajat ovat lyhyet, lihaksikkaat ja suorat. Karva on lyhyttä, tiheää ja kovaa.
LAVAT: Viistot, leveät ja tiiviisti rungonmyötäiset. Olkanivel on eteen sijoittunut.
KYYNÄRPÄÄT: Tiiviisti rungonmyötäiset; eturaajojen liikkeet ovat vapaat ja rungon keskiviivan suuntaiset.
KÄPÄLÄT: Etukäpälät ovat takakäpäliä suuremmat, pyöreät, voimakkaat ja suhteessa
koiran kokoon. Päkiät ovat paksut. Karva on lyhyttä ja karkeaa. Päkiöiden alapuoli ja kaikki kynnet ovat mieluiten mustat.

TAKARAAJAT
YLEISVAIKUTELMA: Takaosa on vahva, lihaksikas ja yläosastaan leveä. Takaraajat ovat lyhyet, lihaksikkaat ja jäntevät.
REIDET: Hyvin lihaksikkaat, eivät liian etäällä toisistaan.
KINTEREET: Hyvin kulmautuneet ja rungon alla siten, että ne ovat melko lähellä
toisiaan koiran seistessä tai liikkuessa. Suorat tai heikot kintereet ovat vakava virhe.
KÄPÄLÄT: Etukäpäliä pienemmät ja paksupäkiäiset, muutoin samanlaiset.
LIIKKEET: Vapaat, suorat ja kauttaaltaan vaivattomat. Eturaajojen liikkeet ovat vapaat ja lavoista suoraan eteenpäin suuntautuvat. Takaliikkeet ovat vapaat ja voimakkaat, eivät leveät. Polvet ja kintereet ovat hyvin joustavat, kintereet liikkuvat rungon alle antamaan työntöä. Jäykät ja töpöttävät takaliikkeet sekä pihtikinttuisuus ovat vakavia virheitä.

KARVAPEITE
KARVA: Karvapeite on kaksinkertainen. Peitinkarva on karkeaa ja noin 5 cm pitkää, ei koskaan kiharaa. Turkista muistuttava pohjavilla on lyhyttä, pehmeää ja ihonmyötäistä. Avoin turkki on vakava virhe.
VÄRI: Valkoinen.

KOKO
SÄKÄKORKEUS: Noin 28 cm.

VIRHEET: Kaikki poikkeamat edellämainituista kohdista luetaan virheiksi suhteutettuna virheen vakavuuteen ja sen vaikutukseen koiran terveyteen ja hyvinvointiin. Selvästi epänormaali rakenne tai käyttäytyminen ovat hylkääviä virheitä.

HUOM. Uroksilla tulee olla kaksi normaalisti kehittynyttä kivestä täysin laskeutuneina kivespussiin.