Keuhkofibrioosi

KEUHKOSAIRAUSTUTKIMUS

Hengitysvaikeuksia?

Teemme kansainvälistä tutkimusta harvinaisesta keuhkosairaudesta, keuhkofibroosista. Tutkimuksen tarkoituksena on kartoittaa sairauden esiintyvyyttä valkoisilla länsiylämaanterriereillä.

Keuhkofibroosi on harvinainen keuhkojen sidekudostumisesta johtuva sairaus. Sitä tavataan keski-ikäisillä – vanhoilla terrierirotuisilla koirilla, erityisesti westeillä. Oireita ovat hengitysvaikeudet, heikentynyt rasituksensietokyky, toisinaan yskä. Taudin aiheuttajaa ei vielä tiedetä. Sairauden periytyvyyttä selvitetään. Lääkityksellä saatetaan voida hidastaa taudin etenemistä.

Tutkimukseen kuuluu keuhkojen röntgentutkimus, sydämen ultraäänitutkimus, verinäytteet, ulostenäyte loisten varalta, henkitorven tähystys ja mahdollisesti keuhkojen tietokonetomografiatutkimus. Tutkimuspotilaat saavat merkittävän alennuksen toimenpiteistä.

Mikäli sinulla on hengitysvaikeuksista kärsivä keski-ikäinen tai vanhempi westie, olet kiinnostunut saamaan selville oireiden syyn, saamaan koirallesi hoitoa ja samalla osallistumaan tutkimukseen, ota yhteyttä!

 

ELL Saila Holopainen
Yliopistollinen eläinsairaala
Koetilantie 2
00014 Helsinki
p. 029 415 7324 (tutkimushoitaja Tiina Heinänen, virka-aikaan)
saila.holopainen(a)helsinki.fi