TOKO
Tottelevaisuuskoulutus, haastavan hauskaa!
Tottelevaisuuskokeen eli tokon tavoitteena on opettaa koiralle miellyttävää ja hallittua käyttäytymistä sekä koiran ohjaajalle oikeaa ja asiallista koiran käsittelytaitoa. Tottelevaisuutta voi harrastaa ilman kilpailullisia tavoitteita, sillä perustottelevainen koira on mukava kotikoira ja lemmikki. Perustottelevaisuuskoulutus luo myös pohjan muiden lajien harrastamiselle. Lue lisää TOKOsta lajina Kennelliiton sivuilta.
Kuka, kuinka ja missä?
Tottelevaisuuskoulutus westien kanssa on samanaikaisesti haasteellista, antoisaa ja hauskaa. Harrastus vaatii omistajalta pitkää pinnaa, huumorintajua ja kekseliäisyyttä. Tokoa voi harjoitella olohuoneen matolla, läheisellä kentällä tai vaikka paikkakunnan koiraseurassa. Pieni porkkanahäntä nauttii aina omistajansa kanssa puuhailusta ja uusien liikkeiden harjoittelusta. Harrastuksen alkuun pääsee esimerkiksi erilaisilta toko-kursseilta, koulutuspäivistä tai ihan vain lukemalla netistä tottelevaisuuskoulutuksen alkeista
Kekseliäällä palkkauksella
Isoin kysymys westien kanssa harrastettaessa on yleensä se, mistä juuri minun koirani motivoituu. Westie ei luonnostaan halua miellyttää omistajaansa, joten sen motivoiminen voi välillä olla haasteellista. Kannattaakin miettiä innostuisiko oma koirasi kenties ruokapalkasta, villistä repimisleikistä vai tietynlaisen tempun tekemisestä. Kannattaako palkka antaa mieluummin kädestä, maasta, ilmasta vai kenties kaukopalkkana kupista. Voisiko westiesi motivoitua rapsutuksista ja kehuista enemmän kuin mistään muusta vai kaipaisiko se jotain hurjan hyvältä tuoksuvaa herkkua keskittyäkseen treenihetken aikana. On yksilöllistä, mikä palkka sopii millekin koiralle. Se mikä motivoi toista, ei välttämättä sovi toiselle alkuunkaan. Harrastusten avaintekijä onkin löytää omalle koiralleen sopiva palkkaustapa!
Oikea ajatustenlukija
Westie on viisas koira, joka oppii erittäin nopeasti. Tokossa tämä näyttäytyy sekä hyvänä että huonona asiana. Toisaalta koira oppii tokon ennalta määrätyt liikkeet todella nopeasti, jos palkkaus on kohdillaan ja koira on motivoitunut tekemisestä. Toisaalta westie saattaa joskus luulla tietävänsä liikkeiden kulun ja käskyjen ajoituksen paremmin kuin ohjaaja itse. Liikkeiden ja käskyjen ennakointi onkin tyypillinen ongelma westien kanssa, sillä viisas ja nopeasti oppiva terrieri oppii rutiinit muutaman toiston jälkeen. Tämän vuoksi treenaamisen tulisi aina olla yllätyksellistä ja treenit eivät saisi koskaan rutinoitua noudattamaan samaa kaavaa.
Ei noutaja luonnostaan
Esineiden kantaminen ja niiden tuominen omistajalle ei ole ominaista toimintaa westielle eikä westie ole luonnostaan noutaja. Siksipä tokon jo alokasluokassa eteen tuleva nouto voi olla haasteellinen opetettava kokeneillekin kouluttajille. Noutoa kannattaakin harjoitella jo pienen pennun kanssa, jos tähtäimessä siintää menestyksekäs toko-ura. Koskaan ei kuitenkaan ole liian myöhäistä ja vanhakin koira oppii uusia temppuja. Noutaminen joudutaan westien kanssa aloittamaan usein aivan alkeista, mutta esimerkiksi naksuttimen avulla pitoharjoitukset sujuvat nopeasti ja hauskasti pienenä iltatreeninä.
Kekseliäs porkkanahäntä
Tokoilu westien kanssa ei koskaan ole tylsää. Huumorintajulla ja hyvällä itsetunnolla varustettu terrieri ei aina halua tehdä kaikkea omistajan pillin mukaan. Näin omistajaltakin kaivataan tokoillessa huumorintajua, kun pieni porkkanahäntä päättääkin kesken kokeen keksiä aivan omia variaatioitaan suoritettavista liikkeitä. Tulosrivistö voikin näyttää välillä menevän yhtä vuoristorataa, mutta onnistumiset palkitsevat ja saavat innostumaan tokosta aina vain enemmän. Myös muilta, varsinkin westien kanssa harrastavilta ystäviltä ja kanssatreenaajilta, saatu kannustus ja palaute tsemppaavat eteenpäin ja auttavat jatkamaan tämän ihanan haastavan harrastuksen parissa.
TOKOssa menestyneet westiet Vuonna 2014 Maiju Ojamiehen ja westienarttu Ellin (Geroshine Cayenne) ahkera työ palkittiin ja Elli valioitui ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana westienä tottelevaisuusvalioksi.