Rally-toko

Ehkä tottelen, ehkä en, mutta ainakin rallattelen…

Rally-toko on hauskaa aktivointia, jota voivat harrastaa kaikenikäiset ja kaiken kokoiset koirat ja ihmiset. Rally-tokon tavoitteena on ohjaajan ja koiran välinen yhteistyö sekä opettaa ohjaajalle hyvää koiran käsittelytaitoa. Tärkeintä radalla ja treeneissä on iloinen kontakti, liikkeet suoritetaan hymyssä suin, hännät heiluen. Koiraa saa kehua ja kannustaa koko suorituksen ajan. Lue lisää rally-tokosta lajina Kennelliiton sivuilta.

Yllättäviä käänteitä ja monipuolisia tehtäviä

Rally-toko sopii lajina westielle erinomaisesti. Rally-tokossa suoritetaan tuomarin suunnittelema, erilaisista tehtäväkylteistä koostettu rata, joka sisältää erilaisia käännöksiä, temppuja ja tokoliikkeitä. Laji on sekoitus koiratanssia, agilityä ja tottelevaisuuskoulutusta ja onkin monipuolisuutensa vuoksi hauskaa puuhaa niin omistajalle kuin myös koiralle. Westie oppii erityisen nopeasti, mutta kyllästyy pian, jos samoja asioita jankataan treenikerrasta toiseen. Siksipä rally-tokon laaja tehtävävalikoima ja aina eritavalla koostetut radat pitävät porkkanahäntäisen kaverin tarkkana ja motivoituneena. Eikä tässä lajissa omistajakaan pääse

helpolla. Rally-toko vaatii omistajalta keskittymistä ja tarkkuutta aivan yhtä paljon kuin koiraltakin!

Kehun voimalla eteenpäin

Yksi rally-tokon mahtavista puolista on se, että koiran tsemppaaminen kehuilla on sallittua koko radan ajan. Iloinen yhteistyö ja koiran kiittäminen kehuilla kuuluvat lajin henkeen, joten omistaja saa lirkutella ja purkaa jännitystään höpöttelemällä koiralle vaikka koko ratasuorituksen ajan. Kehut auttavat jaksamaan joskus pitkänkin radan loppuun saakka. Lisäksi alemmissa luokissa ohjaaja saa käyttää niin paljon vartalo- ja käsiapuja kuin haluaa. Tämä helpottaa kouluttamista ja selkeyttää tehtäviä koiralle. Kun kullekin liikkeelle on tietty sana ja tietty käsimerkki, ymmärtää fiksu westie heti mistä liikkeestä on kyse!

Kun motivaatio tippuu

Pitkä lukuisia kylttejä sisältävä rata laittaa kuitenkin westien motivaation kestokyvyn joskus koetukselle. Kisaradoilla koiraa ei saa palkata radan aikana namilla, rapsutuksilla tai lelulla. Kehut ovat hyväksyttyjä, mutta usein pienen porkkanahännän moottori ei toimi pelkän kehun varassa, jolloin voi ilmetä ongelmia. Usein voikin käydä niin, että alkurata suoritetaan hurjalla innokkuudella, mutta loppusuora laahustetaankin kuin tervassa. Onneksi palkkaamattomuuttakin voi kuitenkin harjoitella. Ja toisaalta usein myös tekeminen on koiralle niin palkitsevaa, että ne jopa unohtavat namipalkan olemassa olon. Tärkeintä tässä lajissa onkin yhdessä tekeminen omistajan kanssa!

Kun koira osaa, mutta omistaja ei

Sen lisäksi, että rally-toko sisältää lukuisia opeteltavia liikkeitä koiralle, myös omistajan muisti, tarkkaavaisuus ja keskittyminen joutuvat usein koetukselle. Silloin kun westie nauttii tekemisestä, se suorittaa tehtävät usein salaman nopeasti. Tämä luo haastetta ohjaajalle, sillä eteneminen on usein nopeatempoista, jolloin riski virheille on suurempi. Onnistumisen kannalta onkin tärkeää, että ohjaaja on suorittanut kotiläksynsä huolella ja tutustunut rataan ennen varsinaista suoritusta. Kun ohjaaja tietää mitä on tekemässä, pystyy westie seuraamaan ohjaajansa rauhallista ohjaamista ilman sen kummempia kommervenkkeja.

Rally-tokossa menestyneet westiet Rally-toko on vielä lajina niin nuori, ettei yksikään westie ole saavuttanut vielä valion titteliä tässä lajissa. Useita westieitä omistajineen kilpailee kuitenkin aina alokasluokasta mestariluokkaan saakka ja lajin suosio onkin westieharrastajien kesken kovassa nousussa!