Luonnetesti, MH-kuvaus ja petotesti

Luonnetesti 

Luonnetestin tarkoitus on arvioida ja kirjata koiran käyttäytyminen tilanteessa, joissa sen hermosto joutuu rasitetuksi. Testitulosta voidaan hyödyntää koiran luonnekuvan määrittämiseen ja koulutuskelpoisuuden arviointiin. Testitulos antaa myös viitteitä koiran jalostuskelpoisuudesta rotujärjestöille ja kasvattajalle. Lue lisää luonnetestistä Kennelliiton sivuilta. Luonnetestaus on virallinen koiran luonteen arviointi ja sen tulos tulee näkyviin KoiraNetiin koiran tietojen kohdalle.

Mitä on MH-luonnekuvaus? 

MH-luonnekuvauksessa koira käy läpi kymmenen eri testiosiota, jossa kuvataan koiran 31 eri käyttäytymisreaktiota. Luonnekuvauksen aikana kaksi kuvaajaa tarkastelevat koiran luonteenominaisuuksia kuten leikkisyyttä, pelkoa, saalisviettiä ja sosiaalisuutta. MH-luonnekuvaustulos antaa tietoa koiran jalostuskelpoisuudesta kasvattajalle ja omistajalle. Useiden yksilöiden (vähintään noin 100 koiran tulos ko. rodusta) tulosten vertailulla saadaan rotujärjestölle tietoa rodun luonteen tilanteesta. Lue lisää MH-luonnekuvauksesta Kennelliiton sivuilta. MH-luonnekuvaus on virallinen koiran luonteen arviointi ja sen tulos tulee näkyviin KoiraNetiin koiran tietojen kohdalle.

Petotesti

Haluatko tietää miten koirasi käyttäytyy, kun se kohtaa karhun, suden, ilveksen tai villisian?

Tuoko se pedon luoksesi? Puolustaako se sinua vai pakeneeko paikalta? Yrittääkö se haukullaan pitää pedon paikallaan vai johdattaa kauemmas?

Testissä käytetään aitoja karhun, suden, ilveksen ja villisian hajuja, joten koirat reagoivat samoin kuin tositilanteissa. Testi on avoin kaikille koirille, myös monirotuisille ja rekisteröimättömille.

Testin avulla lisäät omaa tuntemustasi koirasi luonteesta ja toimintakyvystä, ja opit havaitsemaan mahdollisen vaaran tulkitsemalla koirasi käyttäytymistä. Kasvattajille testi toimii mainiona työkaluna jalostuksen suunnitteluun, ja metsästäjät saavat tietoa koiransa vietistä metsästystä ajatellen.

Petotesti on epävirallinen testi, josta saa kirjallisen arvioinnin, mutta se ei tule näkyviin virallisiin koiran tietoihin.